Juli en augustus, de twee maanden waarin wij als echte Hollanders op pad gaan naar de beste vakantiebestemmingen. Waar stellen graag de grote vliegmachine pakken om naar het warme zuiden te trekken, zijn gezinnen eerder content met een sleurhut en een goede camping. De laatste jaren is de term Glamping ook een doorslaand succes gebleken. Kamperen maar dan op z’n luxe, zonder WC rol over de camping of te korte bedjes, maar met vloerverwarming en een dikke Auping.
Het echte kamperen is verheven tot een vak, voor bedreven camping liefhebbers. Daarom de uitgelezen kans om een kleine kampeer survival gids te schrijven. Hieronder een aantal tips om de vakantie door te komen.
Sluit niet alle luxe uit!
Wanneer we aankomen op dat ene mooie stukje grond, tussen de tent van de Duitse buurman en de camper van het Franse stel, is het tijd om sleurhut uit te pakken en de tent op te bouwen. Hier lopen we al tegen het eerste obstakel op: de haringen de grond in slaan. Als het uiteindelijk met man en macht lukt om de haringen netjes de grond in te krijgen en je nog net het dynamiet achterwege hebt kunnen laten, moet je alweer door naar het volgende obstakel: het opbouwen van de tent. En zo gaat het wel even door.
‘Echte mannen’ zijn geneigd om alles zelf te willen doen, zoals dat vroeger ook gebeurde. Maar ja, dat kost heel veel tijd en zorgt vaak voor heel veel irritatie. Dus, sommige luxe hoef je niet op te geven. Er zijn genoeg handige hulpstukken om alle ‘gevaren’ van het kamperen te kunnen tackelen. Van haring-harpoenen tot draagbare toiletten en plaszakken. Als je dan toch gaat kamperen, doe dat dan nog wel met plezier. Een beetje hulp zorgt voor een fijne en gezellige vakantie.
Kan heel warm zijn, maar ‘s avonds is het meestal koud
Veel voorkomende fout van beginnende kampeerders: niet genoeg isolatie. Overdag is het vrij warm, maar ‘s avonds kan het flink afkoelen. Wat doe je ertegen? Simpel: isoleren en indekken. Niet van de tent en sleurhut, dat is vrijwel onmogelijk. Maar van onszelf. Zorg ervoor dat je jezelf warm kan houden, zodat je ook s nachts nog gemakkelijk kan klaverjassen.
Een echte pro-tip is het warm houden van je voeten. Kou is nooit leuk, maar zodra je voeten koud zijn, kun je het wel vergeten en wordt je zeker niet meer warm. Daarom is het misschien, boven alles, het belangrijkst om je voeten warm te houden. Hoe doe je dat? Zorg voor goed schoeisel en goede sokken. Maar bovenal: zorg dat je comfortabele sloffen hebt voor in de avond. Deze sloffen van Texelana zijn bijvoorbeeld allemaal gevoerd met de beste schapenwol van Nederland. Gegarandeerd dat je hiervan flinke opvliegers krijgt en geloof me, deze wil je graag in de kou.
Pinterest is een beste vriend
Ja, meestal wordt pinterest wel gezien als ‘het vrouwending’. Het sociale mediakanaal waarmee het gemakkelijk is om virtuele prikborden aan te maken is vooral bekend onder de doe-het-zelvers en de creatieven. Maar ook creatieve mannen kunnen hier naar hartelust hun bijzondere doe-het-zelf projecten vinden. Pinterest is ontzettend handig om te leren hoe je met huis-tuin-en-keukenspullen toch een barbecue of een meubilair kan maken. Haal de innerlijke McGyver in je naar boven en klus zo je hele camping huisraad bij elkaar.
Verzeker je goed
Wellicht een open deur, maar jezelf verzekeren voor ongevallen is altijd ontzettend belangrijk. Wanneer je gaat kamperen heb je niet direct meer risico op gevaar, maar al de handenarbeid kan wel eens voor ongelukjes zorgen. Daarom is het heel belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten.
Maar dat niet alleen. Al die slechte Belgische en hobbelige Franse wegen zorgen ervoor dat je camper, vouwwagen of sleurhut genoeg te verduren krijgt tijdens de reis. Het is daarom altijd ontzettend belangrijk om te kijken naar een passende verzekering voor je mobiele thuis.
Kijk bij het kiezen van een verzekering ook naar wat de vergoeding is bij hagel- en stormschade. Je tweede thuis is toch wat fragieler dan zijn grotere, stenen broer. Daarom is het belangrijk dat je jezelf laat indekken voor de meest voorkomende ongevallen.
Een beladen caravan is een veilige caravan
Dan nog een puntje: als je op stap gaat met je sleurhut, is het belangrijk om te beseffen dat het rijden met z’n gevaarte achter je toch wat anders dan gewoon auto rijden. Daarom is het belangrijk om je caravan goed te beladen, zoals ze dat noemen. Dat is niet het volstouwen van je caravan met spullen, maar het juist balanceren en het verdelen van de zwaarte van je caravan.
De globale regel is: Zware dingen plaats je op de as van de caravan. Losse onderdelen kunnen vaak meegenomen worden in de auto, maar wanneer je de opklaptafel en -stoelen niet meer kwijt kan, plaats deze dan zo dicht mogelijk op de as van de caravan. Mocht dat niet passen, dan het liefst voor de as. Dit voorkomt dat je caravan gaat slingeren wanneer je ermee rijd.
Fietsen moet je sowieso niet plaatsen op achterkant van de caravan, maar achterop de auto. Anders treed het hefboomeffect in werking en klapt de caravan tijdens het rijden van de trekhaak. Dat zijn niet de fijnste momenten op de snelweg.
Door je caravan juist te beladen, rijdt het veel prettiger en gaat het makkelijker op drempels en in kuilen. Het risico op slingeren is veel lager en daardoor de reis een stuk veiliger. Ook de verzekering is hier heel blij mee. Daarnaast heb je ook minder kans op een klapband en verbruik je minder brandstof. Even wat werk stoppen in het juist beladen van je sleurhut zorgt voor meer gemak, plezier en een goedkopere reis.
Maar vooral: Geniet!
Maar uiteraard is het belangrijkste van de hele reis: Geniet! Het is vakantie. Je hebt hier maanden naar uitgekeken en het moment is dan eindelijk daar. Wanneer je al het voorwerk, de reis en het opzetten van je slaapverblijf hebt doorstaan, kun je heerlijk genieten van je biertje of je wijntje en een goed gesprek met de Nederlandse overburen. Cheers en geniet ervan.