Het magische land

Na een dramatische burgeroorlog, heeft Istrië alles uit de kast getrokken om weer op de kaart te komen. Middeleeuwse burchtstadjes, ongerepte heuvelachtige natuur en culinaire hoogstandjes: dit hartvormige schiereiland bevat alle ingrediënten voor een authentieke vakantie. Istrië verdient het om herontdekt te worden. Tijd voor een rondreis door de groene Méditerranée, zoals de Kroatische provincie ook wel wordt genoemd.

In nog geen paar uur vliegen bevind je je op dit idyllische eiland in de Adriatische Zee met overblijfselen uit de Romeinse, Byzantijnse, Venetiaanse, Oostenrijkse en Joegoslavische tijd. Het wonderschone land is lang niet in trek geweest bij toeristen. Bij veel mensen riep Istrië beelden op van het Oostblok, oorlog en het communisme. Voor de Balkanoorlog van 1991 tot 1995 lag de focus vooral op massatoerisme. Grote complexen werden uit de grond gestampt en lage prijzen moesten toeristen lokken. Maar die tijd is voorbij! De burgeroorlog heeft Istrië nauwelijks getroffen en er werd besloten het roer om te gooien. Er werd gekozen voor kwaliteit en authenticiteit. Veel ondernemende mensen keerden terug en werden opgeleid tot ambachtslieden. Boeren en landeigenaren werden aangemoedigd om hun grond te bewerken. Istrië bloeide op en de bevolking geniet van de genoegens des levens!

Het groene binnenland

Het eerste wat opvalt aan het binnenland, is de ongerepte natuur. In de groene heuvels liggen her en der karakteristieke dorpjes met witte kerkjes. Op de vruchtbare grond, verbouwt de bevolking groenten en fruit. Tussen het kronkelige landschap en de kabbelende riviertjes, lijkt het communisme verder weg dan ooit. Het oude dorpje Motovun ligt prachtig om een 280 meter hoge heuvel gedrapeerd en is omgeven door middeleeuwse vestigingsmuren. De weg naar boven is steil en tegen de heuvel staan huizen onregelmatig verspreid. Boven aangekomen is er een spectaculair uitzicht op de vallei van rivier Mirna. In de Motovuner-bossen is een bijzondere Istrische specialiteit te vinden: de witte truffel. Deze waardevolle delicatesse wordt veelvuldig verwerkt in lokale gerechten en in het centrum van Motovun zijn talrijke winkels te vinden waar je deze Istrische specialiteit kan kopen. Op enkele kilometers van Motovun is het schilderachtige dorpje Grožnjan gelegen. In de jaren zestig werd Grožnjan ontdekt door beeldende kunstenaars en musici. Bij aankomst in het dorpje, wordt al snel duidelijk waarom deze Istrische plaats het kunstenaarsdorp wordt genoemd. Wanneer je over de hobbelige straatjes loopt, gooien kunstenaars uitnodigend de deuren van hun ateliers open. Vooral in de zomermaanden is het hier een drukte van belang. Buiten het zomerseizoen ademt het dorpje rust uit en liggen poezen te luieren in het najaarszonnetje. Naast deze karakteristieke burchtstadjes, is de kleinste stad ter wereld een aanrader! Volgens de bevolking is Hum gesticht door reuzen die in de buurt van de Mirna-vallei van grote rotsblokken dorpen bouwden. Met de overgebleven stenen, besloten ze nog een stadje te bouwen: Hum. Hieruit blijkt maar weer dat ieder stadje of dorpje in Istrië zijn eigen verhaal heeft. Het gehucht heeft minder dan dertig inwoners, maar Hum heeft wel alles wat een dorp nodig heeft. Vooral de stadspoort en de kerk zijn de moeite waard.

Paradijselijk eiland

We verlaten de burchtstadjes en trekken naar de kust. Vanaf de pier van Fažana vaar je binnen enkele minuten naar Nationaal Park Brijuni. Het havenstadje Fažana staat bekend om haar sardines en er is zelfs een academie waar wordt geleerd hoe de visjes het beste zijn te vangen en te bereiden zijn. Volgens een legende creëerde God een stukje aarde naar het voorbeeld van het paradijs, maar de duivel stak hier een stokje voor. De engelen wilden Gods werk redden en stuurden de zee die de rest van het paradijs op aarde omsloot: de Brijuni-eilanden. Op de Brijuni-eilanden zijn veel archeologische vondsten uit de Romeinse tijd te vinden. In de negentiende eeuw werd het eiland eigendom van een vermogende industrieel en na de tweede wereldoorlog, eigende Maarschalk Tito zich het eiland toe. Hij gebruikte de eilanden als zomerresidentie en de Brijuni-eilanden waren vroeger dé bestemming voor de rich and famous! Het fotomuseum toont alle grootheden die Tito ontving, van koningin Juliana tot Sophia Loren. Opmerkelijk is het safaripark met uitheemse dieren die Tito cadeau kreeg van bezoekende staatshoofden. En niet te vergeten de eco-golfbaan! Deze golfbaan was ooit de eerste buiten Groot-Brittannië en wordt bijgehouden door loslopende herten. De vergane glorie zal waarschijnlijk niet lang meer te aanschouwen zijn, want er zijn plannen om van het gebied een welvarend resort te maken.

Venetiaanse sfeer

Maar Istrië is meer dan luxe varen langs de kust! Rovinj wordt door velen de meest romantische stad van Istrië genoemd. Venetië heeft haar stempel op deze plaats gedrukt en hierdoor is een romantische sfeer ontstaan. In de fraaie steegjes met kleurige muren hangt de was op krakkemikkige waslijntjes in de zon te drongen. Slenter door de omhooglopende straatjes en vergeet vooral de kleine doorkijkjes niet! Zij geven een prachtig uitzicht op zee. De heersers lieten allen hun sporen achter in de architectuur. De straatjes voeren naar boven, waar bovenop de heuvel de Sint-Eufemiakathedraal is gelegen. Dit is het grootste barokke gebouw in Istrië. Het uitzicht vanuit de klokkentoren op de omringende eilandjes is adembenemend! Sluit een avond in dit Venetiaans aandoend kuststadje af in Valentino, een cocktailbar met een fantastisch uitzicht op de rotsen en zee. Onvergetelijk is de zonsondergang waarbij Rovinj roodgeel kleurt!

Voor de leeuwen

Wat niet mag ontbreken, is een bezoek aan Pula. In deze grootste stad in het zuidelijkste puntje van Istrië, lijkt het alsof de tijd stil heeft gestaan. Het contrast tussen de flatgebouwen uit de communistische periode en historische vondsten, is enorm groot. In het prachtig bewaarde Romeinse amfitheater keken ooit meer dan 20.000 toeschouwers toe hoe gladiatoren elkaar te lijf gingen en hoe mensen voor de leeuwen gegooid werden. Vaten met geparfumeerd water werden over de duizenden toeschouwers gespoten vanwege de slechte hygiëne. In 404 na Christus werd dit soort vermaak verboden en werd de arena een marktterrein. Veel stenen van het amfitheater werden zelfs gebruikt voor het bouwen van huizen. Vandaag de dag vinden in het amfitheater concerten en optredens plaats. Elk jaar vindt in mei het festival ‘de dagen van de oudheid’ plaats met gladiatoren gevechten en oude ambachten. In het centrum van Pula is nog een indrukwekkend bouwwerk te bezichtigen: de tempel van Augustus. Tegenwoordig is het een museum en je waant je even terug in de Romeinse tijd.

Smaaksensaties

Istrië kent een snelle gastronomische ontwikkeling die kenners versteld heeft doen staan. In de Istrische keuken, wordt gebruik gemaakt van pure ingrediënten en seizoensproducten. Vooral de olijfolie is aan een flinke opmars bezig. Vlakbij Motovun en Grožnjan zijn de olijfbomen van Klaudio Ipša te vinden. Deze olijfproducent liet zich na de oorlog omscholen en in 1998 plantte hij vijftigduizend olijfbomen rond zijn huis. Nu levert hij aan toprestaurants en zijn olijfolie laat een peperige smaak in de keel achter. Ook de Istrische wijnen mogen niet vergeten worden. Wijnproducent Kabola is één van de betere wijnmakers. Van inheemse druivensoorten wordt de rode Teran, de witte Malvasija en de halfzoete Muskat gebrouwen. Vanwege de lage productie, worden de wijnen helaas niet geëxporteerd. Tot slot de belangrijkste delicatesse van Istrië: de truffel. De meest exclusieve is de witte truffel en oorspronkelijk was de truffel voedsel voor de arme man. Boeren aten in het binnenland hele truffels bij aardappels, ei en pasta.

Landelijke karakter

Back to basic? Liefhebbers van landelijkheid, kunnen in Istrië hun hart ophalen! Het agrotoerisme, oftewel logeren op het platteland, is sterk in opkomst. Na de burgeroorlog, werden veel eeuwenoude tradities in ere hersteld. Boeren werden gestimuleerd om toeristen huisgemaakte maaltijden en overnachtingen aan te bieden. De producten die tijdens de agrovakantie geserveerd worden, komen van het landgoed van de boer. Omliggende boerderijen wisselen producten uit om hun gasten optimaal te laten genieten. Vooral voor kinderen is een verblijf op een boerderij een fantastische ervaring, want zij worden betrokken bij de verzorging van de dieren. En een unieke beleving is de truffeljacht. Gasten kunnen ’s ochtends met de honden mee het bos in om jacht te maken op truffels. Volgens de bevolking bepaalt een truffel zelf wanneer die gevonden wil worden, want dan geeft de delicatesse een doordringende geur af. Ook wandel- en fietsliefhebbers hoeven zich op dit schiereiland niet te vervelen, want door heel Istrië zijn routes aangelegd. Neem bijvoorbeeld de Casanova route. Deze fietsroute start in Vrsar waar de romantische sfeer zelfs de beroemde Casanova ooit heeft betoverd! Vanuit het imposante kasteel van Vrsar, kan je genieten van een magnifiek uitzicht over de Middellandse zee. Istrië is een veelzijdig vakantieland en na een bezoek aan dit hartvormige schiereiland, snap je gelijk waarom het de bijnaam ‘het magische land’ draagt!

Gastronomische aanraders

Restaurant Toklarija
Een paar kilometer van Sovinjak, staat een tongstrelend restaurant. Aanschuiven bij Toklarija kan alleen als er tijdig is gereserveerd. Alle gerechten worden door chefkok Nevio Serotić gemaakt met seizoensproducten en alles is zelfgeplukt, zelfgevonden en zelf verbouwd. Zelfs de wijn! Een vast menu is er niet en het diner kan oplopen tot wel elf gangen! De exclusiviteit is echter wel terug te zien in de prijs.
Sovinjsko Polje 11, Sovinjsko Polje

Restaurant Monte
Bezoek het sfeervolle restaurant Monte in Rovinj aan de voet van de kathedraal. Het restaurant is opgericht door een Istrisch/Nederlands echtpaar. Elk gerecht is met liefde bereid en dit is te zien wanneer de culinaire hoogstandjes op de tafel verschijnen. Naast een geweldige kaart, heeft het restaurant een mooi ingerichte binnentuin.
Montalbano 75, Rovinj

Terug in de tijd

Istrië heeft veel heersers gekend en het is een etnisch gemengde regio. Illyriers waren de eerste bewoners en ongeveer 220 voor Christus vielen de Romeinen Istrië binnen. De Kroaten en Slovenen in het noorden kwamen in de loop van de zesde eeuw aan en bleven er. De Romeinen werden weer verjaagd door de Byzantijnen die op hun beurt weer werden verjaagd door de Venetianen. In 1797 kwam het Venetiaanse deel van Istrië in handen van de Oostenrijkers. Het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 maakte een eind aan het Oostenrijks-Hongaarse rijk en Istrië viel onder het bewind van Italië. In 1945 werd Istrië een deel van Kroatië, een deel in het noorden werd deel van Slovenië. In 1991 riepen de Slovenen en de Kroaten allebei hun onafhankelijkheid uit. Hierna verloor Kroatië gebieden in Slavonië en in de Knin-regio aan de Serviërs. In 1995 heroverde Kroatië delen van verloren gebieden.

Previous post Phuket
Next post Milaan